ΚΙΝΗΜΑΤΑ: GRAFFITI – PIECE

ΚΙΝΗΜΑΤΑ: GRAFFITI – PIECE

Αυτό που ονομάζουμε graffiti ξεκίνησε στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Λίγα χρόνια αργότερα ο ΤΑΚΙ 183, ένας writer από τη Νέα Υόρκη κατάφερε να αποκτήσει  ευρεία  φήμη, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα πολλοί νέοι μιμητές του να ξεχυθούν στους δρόμους  της πόλης γράφοντας παντού το όνομά τους.

Καθώς το graffiti  γινόταν όλο και περισσότερο δημοφιλές οι writers επιδόθηκαν σε διάφορα στιλ και επινόησαν νέους τρόπους για να κάνουν τις υπογραφές τους μοναδικές, κυρίως αυξάνοντας το μέγεθος και δημιουργώντας πιο σύνθετα και επιτηδευμένα  σχέδια.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν και τα Pieces. Ο όρος προέρχεται από το masterpieces και φανερώνει την τάση να αντιμετωπιστεί τοgraffiti ως έργο τέχνης. Πρόκειται για έργα που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες και που χαρακτηρίζονται από μια επιτηδευμένη προσπάθεια να αποδοθεί ένα ιδιαίτερο και προσωπικό κάθε φορά στιλ στο κομμάτι  που ξεπηδά στον τοίχο.

Παρόλο που βάση νόμου τοgraffiti είναι απαγορευμένο γιατί θεωρείται βανδαλισμός, ωστόσο σε πολλές χώρες οι αρχές το αναγνωρίζουν ως μια μορφή τέχνης που συμβάλει στην αισθητική βελτίωση του γκρίζου αστικού τοπίου και υποστηρίζουν την προσπάθεια ομάδων για την διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s