Η τέχνη του πορτρέτου – Από το Μουσείο του Λούβρου στην Εθνική Πινακοθήκη

30 Νοεμβρίου 2021 Η τέχνη του πορτρέτου – Από το Μουσείο του Λούβρου στην Εθνική Πινακοθήκη

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου εγκαινιάζει την εκθεσιακή της δραστηριότητα με μια επιβλητική έκθεση αφιερωμένη στην «Τέχνη του πορταίτου στις συλλογές του Λούβρου».

Η έκθεση, που καλύπτει περισσότερα από 3000 χρόνια ιστορίας, ξεκινά από την πιο βαθιά αρχαιότητα, από τα βασίλεια της Μέσης Ανατολής και την Αίγυπτο, διατρέχει την ελληνορωμαϊκή περίοδο, με τα εμβληματικά πορταίτα του Ομήρου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, για να καταλήξει στα νεκρικά προσωπεία του φαγιούμ.

Η επιλογή των έργων συνεχίζεται με την επικράτηση του Χριστιανισμού, όταν ο ιδεαλισμός επικαλύπτει την προσωπικότητα του ατόμου, για να μας οδηγήσει τελικά στην θριαμβευτική ανάδυση της ανθρώπινης μορφής στα χρόνια της Αναγέννησης. Τέλος, διασχίζοντας το επιδεικτικό  Μπαρόκ, με τα επίσημα πορτραίτα βασιλέων και ευγενών, η έκθεση παρουσιάζει τους φιλοσόφους του Διαφωτισμού, αναφέρεται στην Γαλλική Επανάσταση και φτάνει ως τα χρονικά όρια των συλλογών του μουσείου του Λούβρου με τα χαρακτηριστικά έργα του Ένγκρ και του Ντελακρουά.

Ανάμεσα στους μεγάλους καλλιτέχνες θα συναντήσουμε τα ονόματα των Μποτιτσέλι, Βερονέζε, Γκρέκο, Βελάσκεθ, Ρέμπραντ, Γκόγια, Ρέινολτς, Νταβίντ, Ένγκρ, Ντελακρουά κ.ά. Είναι τα πρόσωπα της ιστορίας και η ίδια η ζωντανή ιστορία της τέχνης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s