Η ατομική έκθεση του Νίκου Χιωτίνη με τίτλο «Fragmenti» στην ArteVisione

05 Μαϊου 2023 – 26 Μαϊου 2023 Η ατομική έκθεση του Νίκου Χιωτίνη με τίτλο «Fragmenti» στην ArteVisione

Η νέα ενότητα έργων του Νίκου Χιωτίνη με τον εύγλωττο τίτλο «Fragmenti», αποτελώντας μια ειλικρινή κατάθεση ενός προσωπικού χωροχρόνου με επινοημένη προοπτική και ξεχασμένα αλλά επανασυνδεδεμένα μεταξύ τους ετερόκλητα επεισόδια ζωής, ακολουθεί τις προηγούμενες ζωγραφικές αστικές και νησιωτικές περιπλανήσεις του ζωγράφου, συνθέτοντας τη φορά αυτή μια θραυσματική ενδοχώρα συναισθημάτων και μνήμης, προσώπων και όψεων ενός νέου, υπό-πραγματικού τοπίου με αναγνώρισιμες οπτικές ετερότητες που ανα-συνθέτουν μια τελική ομόκεντρη εικόνα με ενδογενή ποιητική.

«Θέλω να ζωγραφίσω κάτι που ποτέ δεν έχω ξαναδεί. Δεν θέλω να φτιάξω αυτό που βλέπω. Θέλω τα θραύσματα», έλεγε ο Ellsworth Kelly. «Τόσο μεγάλο μέρος της ζωής είναι αόρατο, ανεξιχνίαστο: στρώματα σκέψεων, συναισθημάτων, εξωτερικών γεγονότων περιπλέκονται με μυστικά, ασάφειες, αμφιθυμίες, σκοτεινιές, σκοτάδια έντονα παρόντα ακόμα και σε αυτόν που το έζησε – ίσως ειδικά σε αυτόν που το έζησε. Δεν έψαξα να τη βρω, περιπλανήθηκα  μέσα και ανάμεσα στα κομμάτια της…», έγραφε η Αμερικανίδα ποιήτρια Laurie Sheck στο βιβλίο της  «Α Monster’s Notes».

Διατηρώντας τη γνώριμη γραφή με τον ζωηρό χρωστήρα, τις γραμμικές αρτηρίες, τις εξπρεσιονιστικές αντιθέσεις και τις πρωτογενείς δυναμικές φόρμες με τα αδρά περιγράμματα και τα διάσπαρτα ναίφ πλαστικά στοιχεία, ο Νίκος Χιωτίνης, εργαζόμενος με τρόπο ενός ψηφοθέτη και καταθέτοντας θραυσματικά αυτοβιογραφικά στιγμιότυπα, πετυχαίνει να διατυπώσει ένα ημερολογιακό χρονολογικό χρονολόγιο που είναι μα και δεν ε΄ιναι πραγματικό.

Ίσως ο ακριβέστερος προσδιορισμός των τοπιογραφικών Fragmenti του Νίκου Χιωτίνη να είναι ότι στην πραγματικότητα, τα φαινομενικά ακίνητα τοπία της ενότητας, κατοικούνται από στιγμές που ορίζονται από το βλέμμα του ζωγράφου: αλλού μια μοναχική αλέα με ψηλές λεύκες το σούρουπο ή ένα σιωπηλό χιονισμένο τοπίο, αλλού το λευκό μέτωπο του σπιτιού στην άκρη της νησιωτικής προκυμαίας ή μια βάρκα χορτασμένη ταξίδια, κοιμισμένη στην παραλία κι άλλοτε η ειδυλλιακή θέα ενός μεσαιωνικού αλπικού χωριού από ψηλά, μια ονειρική κυκλαδίτικη χώρα, η βραδινή οικειότητα ενός δείπνου φίλων σε περίκλειστη ιταλική πλατεία, η συνοπτική αύρα ενός έρημου γαλλικού καφέ παραδομένου στο κίτρινο της νύχτας ή μια σκοτεινή δεξαμενή με νούφαρα κόντρα σε ένα εντατικό κόκκινο δάπεδο.

Πρόκειται για αποτυπώσεις με έξεργη ζωγραφική δεξιότητα που αν σε πρώτη ανάγνωση δημιουργούν την εντύπωση μιας καρτποσταλικής παραθετικής πρόθεσης, αποτελούν εντέλει αποσπασματικά μα ομόκεντρα επεισόδια του βίου. Την κατάθεση μιας προσωπικής περιπλάνησης, την καταγραφή αγαπημένων στιγμών που συνθέτου την ευτυχισμένη μνήμη ενός πολίτη του κόσμου αλλά υποδεικνύουν ταυτόχρονα την ενδογενή αισθητική και το ίδιο το συναισθητικό ηχόχρωμα του ζωγράφου.

Τα Θραύσματα της ζωγραφικής του Νίκου Χιωτίνη, επικαλούμενα, ανασκάπτοντας, επαναφέροντας και αναστήνοντας τον βιωμένο τόπο, τον τετελεσμένο χρόνο και κυρίως, αποτυπώνοντας το υποσυνείδητο της εμπειρίας, αρθρώνουν την πολύτιμη σκευή της μνήμης εξαρχής και εγκαλούν σε αρμονική σύγκλιση τα φαινομενικά ετερόκλητα περιστατικά του βίου. Πέοντα εικονογραφικά μα και ψυχογραφικά στοιχεία, εικόνες μέσα σε εικόνες, λέξεις και σκέψεις, μουσικές και βήματα, συναντήσεις, φιλιά και δάκρυα, βουνά και θάλασσες, μουσεία και καφενεία, λευκαυγή και εκστατικά δειλινά, τρέπονται στη μοιρασμένη εξομολογητική χαρά ενός ταξιδιού προς την κατάφαση της ζωής και την απόπειρα της αυτογνωσίας που με βλέμμα ανοιχτό και ταλέντο πληθωρικό, εξακολουθητικά συνεχίζεται.

Ίρις Κρητικού

Αρχαιολόγος & Ιστορικός της τέχνης Επιμελήτρια της έκθεσης

ArteVisione

Πηλίου 5, Πλ. Κολιάτσου Τηλ.: 2111113363

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s