Η έκθεση εικαστικών της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού με τίτλο  «Μύθοι-Παραμύθια- Επιμύθια» στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

10 Μαϊου 2023 – 04 Ιουνίου 2023 Η έκθεση εικαστικών της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού με τίτλο  «Μύθοι-Παραμύθια- Επιμύθια» στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι κεντημένες ιστορίες της Μαίρης Γαλάνη – Κρητικού, ξεκινούν πάντοτε από μια αρχετυπική κλωστή που σπέρνει στον άδειο καμβά ιστορίες. Στο φουαγιέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιτοίχιες ταπισερί, ακροβατώντας ανάμεσα στον μύθο, το παραμύθι και την δοξαστική περιήγηση στην ελληνική ύπαιθρο και τις ημερολογιακές θρησκευτικές γιορτές της, ενώνοντας την αισθητική της ελληνικής λαϊκής τέχνης και του ναΐφ με εκλεκτικιστικά ιστορικά δυτικά πρότυπα, αφηγούνται τις ιστορίες ενός χειροποίητου κεντημένου μυθώδους τόπου.

Τα έργα που η Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού με αναβλύζουσα φαντασία, ιστορική και αισθητική συνείδηση, ακάματη εργασία και σπάνια δεξιοτεχνία ονειρεύεται, σχεδιάζει και εκτελεί με βαμβακερό νήμα ή χοντρό μαλλί και ανεξάντλητο, τολμηρό χρωστήρα τις νυχτερινές κατά κύριο λόγο ώρες, συνθέτουν έναν πολύχρωμο παλλόμενο. Στην επίπονη αυτή κεντητή γλώσσα με τις επάλληλες αυτοσχέδιες σκηνές, μυθικά ζώα και ομηρικοί ήρωες, αγωνιστές και γενναία ευζωνάκια, παλικάρια και πανωραίες, γοργόνες και Μεγαλέξανδροι, Ρωτόκριτοι και Αρετούσες, έφιπποι και σέροντες σκοτεινοί καλικάντζαροι, πειρατές και θαλασσινοί άγιοι, λιτανείες εικόνων και διασταυρούμενοι Επιτάφιοι, κατανυκτικές Αναστάσεις, ανθισμένες αμυγδαλιές και φωτεινά αιγινήτικα φυστικόδενδρα σχηματίζουν πυκνούς αφηγηματικούς κεντημένους κάμπους που γοητεύουν και ευφραίνουν τον νου και το βλέμμα του θεατή.

Η Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού γεννήθηκε στην Αίγινα, Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα λογοτεχνίας στο Αννόβερο της Γερμανίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Figaro» «Το ΒΗΜΑ» και το περιοδικό «Ταχυδρόμος». Εδώ και τέσσερις δεκαετίες ασχολήθηκε με την ελληνική λαϊκή παράδοση της κεντητικής, αρχικά επισκεπτόμενη Μουσεία, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας θέματα και μοτίβα και στη συνέχεια συνθέτοντας σε ταπισερί θέματα δικής της έμπνευσης με αφετηρία την καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου και την ελληνική μυθολογία.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s