Νίκι Ντε Σεν Φαλ

Νίκι Ντε Σεν Φαλ

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 29 Οκτωβρίου το 1930 σε μια οικογένεια παλιών ευγενών. Μεγάλωσε όμως στην Αμερική. Το 1960 γνωρίζει τον Ελβετό γλύπτη και ζωγράφο Ζαν Τινγκελί και σαν ζευγάρι ανήκαν στο καλλιτεχνικό κίνημα που είχε το όνομα  Νέοι Ρεαλιστές και ήταν επηρεασμένο από τον Μαρσέλ Ντισάν. Ο Τινγκελί την ενθάρρυνε να προχωρήσει σε νέους δρόμους και την έφερε σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες της πρωτοπορίας, όπως ο Τζάκσον Πόλοκ, ο Ντε Κούνινγκ, ο Τζάσπερ Τζόουνς και ο Κονσταντίν Μπρανκούζι.

Την δεκαετία του 60 πραγματοποίησε τους Πυροβολισμούς, μια σειρά από περφόρμανς που την έκαναν διάσημη διεθνώς. Αποτελούνταν από πλαστικούς σάκους σε σχήμα ανθρώπινης φιγούρας γεμάτους μπογιά τους οποίους η Σαν Φαλ πυροβολούσε για να απελευθερωθεί η μπογιά και να ζωγραφιστεί με αυτό τον τρόπο το έργο. Η ίδια δηλώνει: «Πυροβολώντας τον εαυτό μου στοχεύω την κοινωνία τις αδικίες της και τη βία των καιρών, είναι μια πράξη που μου επιτρέπει να σκοτωθώ με τα ίδια μου τα χέρια και ταυτόχρονα να ξαναγεννηθώ».

Ειδικεύεται στη γλυπτική χώρων, επηρεασμένη από το έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί. Το 1974 σμιλεύει μεγάλης κλίμακας γλυπτά εμπνευσμένα από τη Μητέρα Γη για την πόλη του Ανόβερου και αργότερα δημιουργεί ένα πάρκο γλυπτικής στην Τοσκάνη, με γιγαντιαία γλυπτά με φιγούρες Ταρό. Στην δεκαετία του ογδόντα μαζί με τον Ζαν Τινγκελί διαμορφώνουν με έργα τους την πλατεία στο Κέντρο Πομπιντού  στο Παρίσι.

 

Οι περίφημες “Nanas”  (στην γαλλική αργκό γκόμενα) τα τεράστια, πολύχρωμα γλυπτά με τις υπέρογκες γυναικείες καμπύλες είναι οι πιο διάσημες φιγούρες της. Πρόκειται για αρχέτυπες γυναικείες φιγούρες που σχολιάζουν με τον τρόπο τους τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το φεμινισμό, την χρήση του γυναικείου σώματος στην τέχνη, στην πολιτική και στα ΜΜΕ. Οι κούκλες αυτές έχουν τίτλους: «Νύφη», «Έγκυος», «Πόρνη», «Μάγισσα», «Θεά» κ.α.

Η πιο γνωστή από αυτές είναι ένα τεράστιο γλυπτό που έχει τίτλο Hon (στα σουηδικά «εκείνη» στο οποίο οι θεατές μπορούν να περάσουν μέσα σε αυτό.

Η Νίκι Ντε Σεν Φαλ πέθανε στις 21 Μαΐου 2002 στην πόλη Λα Τζόλα της Καλιφόρνιας, σε ηλικία 71 ετών.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s