Η υπαίθρια εγκατάσταση της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST Collective με τίτλο “Return to Sender” στο ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ

26 Απριλίου 2023 – 30 Σεπτεμβρίου 2023 Η υπαίθρια εγκατάσταση της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST Collective με τίτλο Return to Senderστο ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ΕΜΣΤ Αθήνας παρουσιάζουν τη μεγάλη υπάιθρια εγκατάσταση “Return to Sender” (Επιστροφή στον Αποστολέα) της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST Collective σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου.

Η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση “Return to Sender”, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την Documenta 15 (2022) παρασουσιάζεται ως η πρώτη εκδοχή της μετά το Κάσσελ στο ΚΠΙΣΝ. Το έργο, από τα πολυσυζητημένα της διοργάνωσης, είναι ένα περίπτερο φτιαγμένο από μεγάλα δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων. Τα δεμάτια αυτά, που στα Σουαχίλι ονομάζονται mitumba, αποτελούνται από άχρηστα μεταχειρισμένα ρούχα που καταλήγουν στην Αφρική από τις εύπορες χώρες της Δύσης. Ωστόσο, η πλειονότητά τους καταλήγει σε χωματερές, δημιουργώντας ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η εγκατάσταση που θα παρουσιαστεί σο ΚΠΙΣΝ είναι φτιαγμένη από υφάσματα και ρούχα που έχουν συλλεχθεί από Ελλάδα και προορίζονταν για ανακύκλωση ή επανάχρηση στη βιομηχανία – όπου και θα καταλήξου ματά την παρουσίαση.

Το “Return to Sender” μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό τοπίο αποβλήτων. Η εγκατάσταση με τους τόνους παλιών ρούχων καταδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις της ανεξέλεγκτη κατανάλωσης στον Παγκόσμιο Βορρά, ενώ συγχρόνως φωτίζει τις αυστηρές, νομοθεσίες, οι οποίες επιβάλλουν ρητά τη μεταφορά και την εναπόθεση των υφασμάτινων αποβλήτων στον Παγκόσμιο Νότο ως μέρος της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής βοήθειας. Μια ασύλληπτη ποσότητα παλιών  ρούχων φτάνει στην Αφρική, ενώ έως και το 40% κάθε δέματος εισαγόμενων μεταχειρισμένων ρούχων είναι εντελώς άχρηστο και οδηγείται κατευθείαν στις χωματερές. Έτσι, τα απόβλητα του Παγκόσμιου Βορρά καθίστανται μείζον πρόβλημα των χωρών του Νότου οι οποίες οφείλουν να διαχειριστούν – συχνά με υψηλό κόστος – το ανεπιθύμητο απόθεμα, σαν να είναι συγχρόνως απόβλητο και μη απόβλητο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s