Εθνική Γλυπτοθήκη

Εθνική Γλυπτοθήκη

Η Εθνική Γλυπτοθήκη στεγάζεται σε δύο κτήρια των πρώην βασιλικών στάβλων, στο Άλσος Στρατού, Γουδή. Καταλαμβάνει επίσης, υπαίθριο χώρο 6,5 στρεμμάτων, ο οποίος έχει δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πάρκου γλυπτικής, με την έκθεση μεγάλων έργων. Τα κτήρια εκμισθώθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανακαινίστηκαν με τη βοήθεια κοινοτικών πόρων και μετατράπηκαν σε εκθεσιακούς χώρους με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η Εθνική Γλυπτοθήκη εγκαινιάστηκε στις 26 Ιουλίου 2004, με αναδρομική έκθεση του Χένρι Μουρ και με μνημειακά γλυπτά σε ξύλο του Χρήστου Καπράλου. Στις 27 Ιουνίου 2006 εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση της Νεοελληνικής Γλυπτικής, στην οποία, για πρώτη φορά, παρουσιάζεται σε αυτόνομο χώρο μια ολοκληρωμένη εικόνα της συλλογής γλυπτικής. Για πρώτη φορά, επίσης, εκδόθηκε εμπεριστατωμένος κατάλογος, ο οποίος κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση.

Τη δαπάνη της παρουσίασης των γλυπτών και της έκδοσης του καταλόγου ανέλαβε για μια ακόμη φορά το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η έκθεση αποτελείται από δώδεκα ενότητες, που αποτυπώνουν την αρχή και την εξέλιξη της Νεοελληνικής Γλυπτικής έως τις μέρες μας. Οι ενότητες συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα τοίχου, ενώ ψηφιακοί σταθμοί πληροφόρησης και κώδικες QR, με τη χρήση φορητών συσκευών, παρέχουν στους επισκέπτες περισσότερες πληροφορίες για κάθε γλυπτό. Στην είσοδο της έκθεσης, ανεξάρτητα από τα ελληνικά έργα, παρουσιάζονται έξι χαρακτηριστικές δημιουργίες σημαντικών ξένων γλυπτών.

Άλσος Στρατού, 115 25, Γουδή – Είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου (Κατεχάκη)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s