Η έκθεση του Κωστή Βελώνη με τίτλο «Το ημερολόγιο των βοσκών» στην Kalfayan Gallerie

19 Νοεμβρίου 2022 – 07 Ιανουαρίου 2023 Η έκθεση του Κωστή Βελώνη με τίτλο «Το ημερολόγιο των βοσκών» στην Kalfayan Gallerie

Ο Κωστής Βελώνης εμπνέεται από εφήμερα ημερολόγια και αλμανάκ όπως προβλέψεις και σημειώσεις για αστρονομικά και μετεωρολογικά δεδομένα για το επόμενο έτος, καθώς  και πληροφορίες γύρω από την αγροτική καλλιέργεια και την αγροτική ζωή. Στις πρόσφατες γλυπτικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας που αποτέλεσαν μέρος του «Πτώση καλαμάκι σε τσιμεντένια πατώματα» που διοργάνωσε η «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης» ο καλλιτέχνης αντιμετώπισε τις προκλήσεις της ιστορικής παράδοσης της πόλης (Ελευσίνα) μέσα από ένα αμάλγαμα οικολογικών και μυθολογικών αφηγήσεων. Συνεχίζει την έρευνά του μέσα από τις εμπλεκόμενες σχέσεις της φύσης με τον πολιτισμό, όπου η «διάβρωση» του καιρού μεταβάλει την προσωπική διάθεση αλλά και επιφέρει μαζί με την κλιματική κρίση κοινωνικό-πολιτικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην έκθεση κυριαρχεί μια γλυπτική εγκατάσταση που αναπαράγει τις συνθήκες μιας συγκέντρωσης βοσκών και αποτελείται από δεμάτια από άχυρα και πλάκες μαρμάρου. Ως σύνθεση λειτουργεί, μέσα στον αστικό πολιτισμό, ως σύμβολο δηλωτικό μιας αγροτικής κοινότητας και θέτει ερωτήματά για τη σχέση μας με τη φύση. Καλεί τον επισκέπτη να αναλογιστεί τη σύνδεση του ανθρώπου με τη γη και τις «διαθέσεις» του καιρού, να σταθεί με κριτική σκέψη και αυτοκριτική απέναντι στην αλληλεπίδρασή του με το φυσικό περιβάλλον.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s