Ο Δημήτρης Τζαμουράνης και η έκθεση «The wing beat of a butterfly» στη γκαλερί Σκουφά

17Μαρτίου 2022 – 09Απριλίου 2022 Ο Δημήτρης Τζαμουράνης και η έκθεση «The wing beat of a butterfly» στη γκαλερί Σκουφά

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στο αποκαλούμενο «φαινόμενο της πεταλούδας», μία ποιητική μεταφορά στη θεωρία του χάους, ένα φαινόμενο μη γραμικής δυναμικής το οποίο εκδηλώνεται στο γεγονός ότι δεν είναι προβλέψιμο πόσο αυθαίρετα μικρές αλλαγές στις αρχικές συνθήκες ενός συστήματος θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του, μακροπρόθεσμα.

Τα ζωγραφικά έργα του Δημήτρη Τζαμουράνη, συχνά μεγάλου μεγέθους, έχουν σαν αφετηρία θεατρικές σκηνές που στήνει στο στούντιο του, υπό την μορφή workshop και πρωταγωνιστές του είναι πρόσωπα από το οικείο περιβάλλον του.

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες αναλαμβάνουν ρόλους, συχνά δανεισμένους από την ουμανιστική εικονογραφία, όπως του Andrea Mantegna και του Diego Velazquez. Με αυτή την στρατηγική ο καλλιτέχνης μετουσιώνει ηθικές και πολιτισμικές αξίες του παρελθόντος που έχουν αποτυπωθεί στη συλλογική μας συνείδηση, στο σύγχρονο πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο.

Όμως η ζωγραφική του Δημήτρη Τζαμουράνη δεν αναπαριστά μέσα από την κλασική της δομή, την φερόμενη σύγχρονη «χρυσή εποχή» μιας κοινωνίας με μοναχικούς και συχνά καταθλιπτικούς νάρκισσους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s