Η Μαίρη Νταγιαντά και η έκθεση «Άυπνα Σπίτια» στην Gallery Genesis

15Μαρτίου 2022 – 02Απριλίου 2022 Η Μαίρη Νταγιαντά και η έκθεση «Άυπνα Σπίτια» στην Gallery Genesis

Στην νέα ατομική της έκθεση «Άυπνα Σπίτια», η Μαίρη Νταγιαντά περπατά αθόρυβα και αθέατα μέσα στη δεκτική νύχτα. Δομώντας τους τυφλούς όγκους των κοινισμένων σπιτιών από την αρχή, μετακινώντας τις αστικές πυκνώσεις σαν πολύχρωμα παιδικά τουβλάκια, αναρτέποντας το έξω και αντικαθιστώντας το με την εσωτερική φόδρα του «μέσα». Επινοώντας νέα εδάφη χτισμένα από χρώμα και αποτμήσεις χαρτιού, ανυψούμενα μέσα από τις ίδιες τους τις αντανακλάσεις.

Η ενότητα αυτή που γεννήθηκε μέσα στον εγκλεισμό ως οργανικός τρόπος διάσωσης, χαράσσει έναν ευκρινή διάλογο του μέσα με το έξω. Ορίζει τη σχέση του σπιτιού και ό,τι αυτό συμβολίζει με την επενεργοποιούμενη γύρω του πόλη. Αδράττει τη νύχτα ως τόπο και χρόνο μη ορατής δραστηριότητας, αποκρυπτογραφώντας την και αναζητώντας το γεωγραφικό και το ψυχογραφικό της στίγμα κάτω από το διαθλούμενο υπαινικτικό φως.

Τα άυπνα σπίτια, μια αυτοβιογραφική ζωγραφική περιπέτεια των δυο τελευταίων ετών, υπήρξαν το προσωπικό αντίδοτο της ζωγράφου στη μονοξιά. Αιωρούμενα ανάμεσα σε δυο κόσμους, αναζητώντας τα λεπυαίσθητα χρώματα της ωύχτας και επινοώντας μια τονική και πρωτόλεια αφήγησηανάμεσα στιε σκιές και τα ξέφωτα, ορίζουν διασωστικές συντεταγμένες, δίνουν σχήμα και χρώμα στην καθαρή εσωτερική όραση.

Ίρις Κρητικού/Μάρτιος 2022   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s