«Η γιγαντιαία αράχνη Maman της Louise Bourgeois» στο ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με το ΝΕΟΝ

31 Μαρτίου 2022 – 06 Νοεμβρίου 2022 Θα εκτεθεί «Η γιγαντιαία αράχνη Maman της Louise Bourgeois» στο ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με το ΝΕΟΝ

Το εμβληματικό έργο Maman (1999) τηςLouise Bourgeois φέρνουν στο ελληνικό κοινό ο ΝΕΟΝ και το ΚΠΙΣΝ οι οποίοι συνεργάζονται για πρώτη φορά. Η διάσημη γιγαντιαία αράχνη της Bourgeois – ένα από τα έργα που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή -θα εκτεθεί στον χώρο της Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ για διάστημα επτά μηνών, με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό.

Το Maman, με ύψος πάνω από 10 μέτρα, δημιουργήθηκε το 2000, ως πρώτη ανάθεση για το Turbine Hall της Tate Modern, και στη συνέχεια χυτεύτηκε σε μπρούτζο, χάλυβα και μάρμαρο. ‘Όπως έχει δηλώσει η Bourgeois, το Maman συμβολίζει τη μητέρα της, η οποία ύφαινε και αποκαθιστούσε ταπισερί. ‘Εχοντας δέκα μαρμάρινα αυγά στην κοιλιά-κλωβό της, το γλυπτό υποδηλώνει τη μητρική προστασία. Ωστόσο, η σχέση της καλλιτέχνιδας με τη μητρότητα ήταν αντιφατική και περίπλοκη. Κυριαρχώντας στον χώρο και παραπαίοντας πάνω σε λεπτά, αρθρωτά πόδια, το Maman προκαλεί επίσης φόβο και υποδηλώνει παγίδευση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s