Adrian Paci

Adrian Paci

O Adrian Paci γεννήθηκε το 1969, στην Σκόδρα της Αλβανίας. Σπούδασε στην Ακαδημία των Τυράννων. Το 1997 έφυγε από τη χώρα του για το Μιλάνο, ξεφεύγοντας από τη βία της ένοπλης εξέγερσης που τάραξε την Αλβανία εκείνη τη χρονιά.

Η θέση του Paci ως εξόριστου κατέχει κεντρική θέση στο έργο του. Το έργο του πραγματεύεται συχνά θέματα γεωγραφικού διαχωρισμού, νοσταλγίας και μνήμης και μεταφέρει μια έντονη αίσθηση της μεταβλητότητας της ζωής και της τέχνης.

Τα έργα του διαμορφώνονται μέσα από την συναισθηματική συμπάθεια για το άτομο. Μετατρέπει υπαρξιακές στιγμές της καθημερινότητας σε εκθαμβωτικές και διαχρονικές  εικόνες. Αναγνωρίζει την ευαισθησία και την ευθραυστότητα ως βασική κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, η οποία συνυφαίνεται ταυτόχρονα  με την ομορφιά και την αξιοπρέπεια.

Το έργο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μέσων, από το βίντεο και την φωτογραφία έως τη ζωγραφική, το σχέδιο και τις εγκαταστάσεις. Είναι κυρίως γνωστός για τα βίντεο έργα του, αλλά ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του πρωτίστως ζωγράφο. Διαπερνά τα όρια μεταξύ των οπτικών μέσων μετατρέποντας εικόνες από φιλμ ή βίντεο σε έργα ζωγραφικής. Με την πάροδο των χρόνων ο  Paci άρχισε να αλληλοεπιδρά με το έργο του Pier Paolo Pasolini, στο οποίο υπάρχουν σταθερές αναφορές.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s