Μαρία Πριματσένκο: Τα πολύχρωμα έργα της Ουκρανής ζωγράφου καταστράφηκαν στο Ιβάνκιβ

Μαρία Πριματσένκο: Τα πολύχρωμα έργα της Ουκρανής ζωγράφου καταστράφηκαν στο Ιβάνκιβ

Καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας του Ιβάνκιβ της Ουκρανίας. Μαζί μια σειρά από έργα (25 πίνακες) της καταξιωμένης Ουκρανής λαϊκής Καλλιτέχνιδας Μαρία Πριματσένκο

Τα περισσότερα έργα της, περίπου 650, βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Εφαρμοσμένης Λαϊκής Τέχνης της Ουκρανίας στο Κίεβο.

Γεννημένη σε οικογένεια αγροτών, η Πριματσένκο πέρασε όλη της τη ζωή σε ένα χωριό κοντά στο Ιβάνκιβ. Πέθανε το 1987 σε ηλικία 88 ετών.

Τα έργα της έχουν πολύχρωμα θηρία και φανταστικά ζώα που είναι εμπνευσμένα από τις πανάρχαιες παραδόσεις των Ουκρανών τεχνιτών, αλλά και τα όνειρά της, με λαϊκούς θρύλους, παραμύθια και εικόνες της σύγχρονης ζωής.

Πουλιά, θηρία και φυτά αλληλεπιδρούν με αρμονία σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με αυτό της φυσικής ζωής, αλλά χωρίς την αγριότητά του. Τα θηρία της είναι ευγενικά με αθώα μάτια και μεγάλες βλεφαρίδες σε χρωματιστό φόντο και ενεργούν με ανθρώπινο τρόπο: μαλώνουν, παίζουν μουσική ή απλά περπατούν. Οι  πίνακές της για την παραδοσιακ΄πη ζωή στην ουκρανική ύπαιθρο είναι σαν εικονογραφήσεις βιβλίων παραμυθιών.

Η Πρώτη Δημοκρατική Έκθεση Λαϊκής Τέχνης του 1936 παρουσίασε τους πίνακές της. Το 1937, τα έργα της εκτέθηκαν στο Παρίσι. Ο Πικάσο όταν τα είδε είπε: «Υποκλίνομαι μπροστά στο καλλιτεχνικό θαύμα αυτού της λαμπρής Ουκρανής.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s