Ίων Βορρές

Ίων Βορρές

Ίων Βορρές ήταν Έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής του ομώνυμου μουσείου. Καταγόταν από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και διπλωματούχος των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Queen’s στο Οντάριο του Καναδά. Απέκτησε την Καναδική υπηκοότητα και μάλιστα διετέλεσε δημοσιογράφος σε μεγάλες Καναδικές εφημερίδες (το 2009 έλαβε το ανώτατο τιμητικό παράσημο “Order of Canada” από την Κυβέρνηση του Καναδά).

Προτεραιότητα του Ιωνα Βορρέ στον Καναδά ήταν η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού με διαλέξεις, άρθρα και άλλες δραστηριότητες όπως η πρώτη μεταπολεμική Βυζαντινή έκθεση εικόνων στο Τορόντο του Καναδά την οποία διοργάνωσε το 1955, καθώς και έκθεση ζωγραφικής Ελληνίδων καλλιτεχνών. Μάλιστα το 1967 ο Βορρές διορίστηκε με βαθμό Πρέσβη ως Διευθυντής του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ και ήταν ο μόνος Καναδός υπήκοος διευθυντής ξένου περιπτέρου στην έκθεση.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 1965 ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα συνέχισε να δημοσιογραφεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Καναδά  και των ΗΠΑ. Παράλληλα συλλέγει πίνακες και γλυπτά  σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και έργων λαϊκής τέχνης. Αυτή τη συλλογή του στέγασε σ’ ένα κτίριο της τουρκοκρατίας στο Πυργί της Παιανίας.

Το 1980 ίδρυσε, δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με πίνακες και γλυπτά σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και ήταν το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Το 1983 δώρισε στο ελληνικό κράτος το μουσείο, που τότε μετονομάστηκε σε Μουσείο Ίωνα Βορρέ.

Ο Ίων Βορρές πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου 2015, σε ηλικία 91 ετών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s