Κώστας Βαρώτσος

Κώστας Βαρώτσος

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε ζωγραφική στην Academia di Belle Arti της Ρώμης και αρχιτεκτονική στην  Arte Scuola di Architettura  του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα όπου ξεκίνησε την καριέρα του με εκθέσεις και περφόρμανς. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1999.

“Ορίζων” Ερμούπολη Σύρος

Έχει  συμμετάσχει στη Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1987) και στη Μπιενάλε της Βενετίας (1993, 1995 και 1999). Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και πολυάριθμες εγκαταστάσεις του δημιουργήθηκαν in situ και βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Ελβετία, ΗΠΑ, κ.α.).

Gessopalena Ιταλία

Ο Κώστας Βαρώτσος είναι ένας πραγματικά διεθνής καλλιτέχνης  που άλλαξε τη σχέση του κοινού με τη γλυπτική στον δημόσιο χώρο. Τα έργα του κοσμούν αμέτρητες μεγάλες πόλεις του κόσμου. Από την Ιταλία μέχρι την Αμερική και από την Σαουδική Αραβία μέχρι την Ελβετία. Επιδιώκει τα γλυπτά του να εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, αντιμέτωπα με την κριτική του απλού κόσμου και όχι στο προστατευμένο περιβάλλον ενός μουσείου ή μιας γκαλερί.

Το πλοίο “Kater I Rades” Ότραντο Απουλία

Στη γλυπτική του επιδιώκει την αλληλεπίδραση του έργου με τον περιβάλλοντα χώρο, γι’ αυτό συχνά δημιουργεί έργα in situ, ως εικαστικές παρεμβάσεις στον αστικό χώρο ή στο φυσικό τοπίο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μερικά έργα που προορίζονται για δημόσιους χώρους, έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τους κατοίκους, σαν μια μορφή διαλόγου της τέχνης με τον πολίτη.

“Ορίζων-Γεράκι” ή αλλιώς “Ο Μύλος του Βαρώτσου” στη Σπάρτη Λακωνίας

Με πολλά βραβεία και διακρίσεις ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστός από το πλατύ κοινό με τον περίφημο γυάλινο «Δρομέα» του, που αποτελεί τοπόσημο για την Αθήνα.

“Δρομέας” Αθήνα

Ο Κώστας Βαρώτσος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και κυρίως στην Αίγινα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s