Η έκθεση «Have A Seat» σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών στην Γκαλερί Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης

23 Φεβρουαρίου 2022 – 2 Απριλίου 2022 Η έκθεση «Have A Seat» σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών στην Γκαλερί Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης

Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί και σχεδιαστές παρουσιάζουν τα δικά τους καθίσματα μέσα από πρωτότυπες δημιουργίες, γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα εφαρμοσμένης τέχνης. Καθίσματα που μετατρέπονται σε ένα αφήγημα που προσκαλεί τον θεατή σε ένα πρωτόγνωρο οδοιπορικό.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος, Λουϊζα Καραπιδάκη επισημαίνει: «Ένα κάθισμα έχει λειτουργικότητα αλλά και διακοσμητικό ρόλο. Σε όλη την ιστορία της τέχνης αποτέλεσε αντικείμενο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες: αρχικά η αναπαράστασή του εμφανίστηκε στις αρχαίες τέχνες της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας και της Ελλάδας ως σημείο αναφοράς σε ανθρωπόμορφες συνθέσεις. Έπειτα, παρουσιάζεται ως εμβληματικό στοιχείο/κόσμημα στη ζωγραφική και γλυπτική και πολύ αργότερα ως αυτοτελές έργο τέχνης- και φυσικά ως ένα από τα βασικά και περιζήτητα προϊόντα του βιομηχανικού σχεδιασμού. Το κάθισμα τον 20ο αιώνα απασχόλησε πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Van Gogh, o Duchamp, o Beuys και ο Rammette ως αυτοτελές αντικείμενο για τη μορφολογία του αλλά για τους πολλαπλούς συμβολισμούς του από παραπομπή για τη γραφειοκρατία μέχρι υπαινιγμός για την ανθρώπινη απουσία. Στην Ελληνική τέχνη, πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Φασιανός και Γαϊτης, φιλοτέχνησαν καθίσματα – έργα τέχνης».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s