Ο Δημήτρης Αληθεινός και η έκθεσή του «Για το καθετί υπάρχει ορισμένος καιρός» στη Roma Gallery

03 Φεβρουαρίου 2022 – 15 Μαρτίου 2022  Ο Δημήτρης Αληθεινός και η έκθεσή του «Για το καθετί υπάρχει ορισμένος καιρός» στη Roma Gallery

Ο Δημήτρης Αληθεινός στη νέα του έκθεση στη Roma Gallery παρουσιάζει μια ενότητα έργων που αναλύουν τον έρωτα, τον θάνατο, τον χρόνο και την πραγματικότητα όπως την ζούμε στον καιρό της πανδημίας.

 Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος «Τα έργα του, πυκνά σε συμβολισμούς και αλληγορική δάθεση, διαθέτουν υπαρξιακό βάθος και στοχαστικότητα. Συνδυάζουν τη σκληρότητα με την τρυφερότητα, ενώ διαπνέονται από μια δραματική και ποιητική ένταση. Στη δουλειά του Αληθεινού αναγνωρίζει  κανείς τη βαθύτατη αγάπη του για την τέχνη και – για να θυμηθούμε τον Μπρεχτ – μια “οδυνηρή συμπόνια για την ανθρώπινη δυστυχία”».

Φτιαγμένοι από πηλό τερακότα μέσα σε σιδερένια πλαίσια, οι πίνακες του παραπέμπουν σε ραγισμένη, ξεραμένη γη. Πάνω σε αυτό το άνυδρο τοπίο ο καλλιτέχνης χαράζει επιγραφές που το ζωντανεύουν, αποσπάσματα από τη Γυναίκα της Ζάκυνθος του Σολωμού και τον Εκκλησιαστή. Μια υπενθύμιση ότι «τα πάντα προέρχονται από το χώμα και τα πάντα επιστρέφουν στο χώμα».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s