Αλέκος Φασιανός

Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σ    χολή Καλών Τεχνών στο διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την Αρχαία Ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Beaux-Arts του Παρισιού, με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964).Αλέκος Φασιανός

Το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό ύφος του Αλέκου Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του 60. Τα τρία βασικά θέματα που έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του είναι ο άνθρωπος (αξιωματικοί, ποδηλάτες, καπνιστές, ερωτικά ζευγάρια κ.ά.), η φύση και το περιβάλλον. Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού και η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες και τη χαρακτική επηρέασαν και το ζωγραφικό του έργο.

Ο Φασιανός παρέμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική, αναδεικνύοντας μέσα από τους πίνακές του μια σπάνια ελληνικότητα η οποία ερχόταν από την αρχαία, βυζαντινή και λαϊκή τέχνη και την αγάπη του για το ελληνικό τοπίο. Η ατμόσφαιρα των εικόνων και των έργων του είναι ποιητική με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, τις συμπαγείς χρωματικά μορφές και τα καθαρά περιγράμματα.

Παράλληλα με τους πίνακες ο Φασιανός φτιάχνει γλυπτά, με μικροαντικείμενα λαϊκής χρήσης όπως τάματα ενώ συνεργάζεται με κορυφαίους συγγραφείς, ποιητές και μουσικούς με τους οποίους σχεδιάζει μακέτες, εξώφυλλα, αφίσες προγράμματος. Συνεργάζεται στενά με τον Κάρολο Κουν στο θέατρο Τέχνης ενώ φτιάχνει κουστούμια και ντεκόρ για τον Αλέξη Σολωμό στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στο έργο Ελένη του Ευριπίδη.

Ο Αλέκος Φασιανός μέχρι σήμερα έχει πειραματιστεί με πολλά και διαφορετικά είδη εικαστικής έκφρασης και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 εκθέσεις σε μερικές από τις πιο διάσημες αίθουσες τέχνης του κόσμου και συμμετείχε σε σημαντικές εικαστικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο όπως την Biennale της Βενετίας, Biennale Σάο Πάολο κ.α.

Έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιανουαρίου το 2022 σε ηλικία 87 ετών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s