Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης και η ατομική έκθεση «Μεταποίηση» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

13 Ιανουαρίου 2022 – 5 Φεβρουαρίου 2022  Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης και η ατομική έκθεση «Μεταποίηση» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Στην γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης την νέα του δουλειά με χαρακτικά έργα (οξυογραφίες), μαζί με ένα animation που δημιουργήθηκε από την δουλειά του, ως προέκταση της καθάρα χαρακτικής του εργασίας.

Όπως αναφέρει και στο κείμενο καταλόγου της έκθεσης, η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα: «Ανύποπτες νότες ξυλοφώνου, απειλητικά γέλια, αναπάντεχα αλληλούια, μεγαλειώδεις άριες, ακορντεόν του Παρισιού και του τσίρκου, το τελετουργικό τρίξιμο της αυλαίας, προειδοποιήσεις εκκλησιαστικού οργάνου, το κούρδισμα των παιχνιδιών, το αμείλικτο τικ τακ του χρόνου – είναι οι ετερόκλητου ήχοι που ακούγονται στα έργα του Χριστόφορου Κτσαδιώτη πριν εκείνος απαοφασίσει να κινηματογραφήσει τη θεατρική παράσταση των ηρώων του. Ο Κατσαδιώτης σκηνοθετεί αυτό  τον θίασο μιας προσωπικής δυστοπικής μυθολογίας με έκδηλες τις αναφορές στον απόλυτο χαρακτήρα του ιαπωνικού θεάτρου, στην ανατρεπτική οξύτητα του Dada, στον κυνισμό των σύγχρονων κόμικς, στο μεταλλασσόμενο σχέδιο του William Kentridge, στη μυστηριακή ατμόσφαιρα του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας, στον θάνατο που διαπερνά όλο το θέατρο του Tadeusz Kantor. Οι πρωταγωνιστές του προέρχονται από τον κόσμο της χαρακτικής του, που ήδη φέρει έντονη τη θεατρικότητα, με τις συνθέσεις πάνω στγο κενό φόντο να θυμίζουν μακέτες σκηνικών. Μορφές γνωστές μας από υπάρχοντα τυπώματά του εμφανίζονται στο τωρινό ανιμέισον, σε διαφορετικές εικαστικές συνθέσεις από εκείνες στις οποίες γεννήθηκαν αρχικά, υποδεικνύοντας διαφορετικούς τρόπους θέασή τους. Όπως στα χαρακτικά του Κατσαδιώτη, όπου οι φιγούρες – ολόκληρες ή μέρη τους- μεταπηδούν κομμένες και ραμμένες από το ένα έργο στο άλλο, στο animation φιλμάρονται ψηφιακά από μια σεκάνς σε μιαν άλλη».  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s