Κατερίνα Γρέγου
Καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου 2021, η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος Κατερίνα Γρέγου. Σχετικά με τα νέα της καθήκοντα, η Κατερίνα Γρέγου δήλωσε: «Μετά από 15 χρόνια στο εξωτερικό είναι μεγάλη μου τιμή να αναλάβω αυτήν τη θέση και να έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω, στη χώρα μου, στην ανάπτυξη του πιο σημαντικού μας θεσμού σύγχρονης τέχνης».
Με πλούσια διεθνή εμπειρία η Κατερίνα Γρέγου πήρξε ιδρυτική διευθύντρια του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Πρόσφατα ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια της 1ης Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Ρίγας (2018) όπου συνέβαλε στην ίδρυση και την οργάνωσή της. Από το 2016 είναι υπεύθυνη του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Schwarz. To 2019 ήταν επιμελήτρια του εθνικού περιπτέρου της Κροατίας στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας, όπου είχε ξαναπάει ως επιμελήτρια του περιπτέρου της Δανίας το 2011.
«Οι εκθέσεις μου διερευνούν τη σχέση τέχνης, κοινωνίας και πολιτικής, με επίκεντρο τα ζητήματα της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του καπιταλισμού, της κρίσης και των μεταβαλλόμενων διαδρομών της παγκόσμιας παραγωγής», έχει πει η ίδια για τη δουλειά της δηλώνοντας επίσης ότι: «Δεν με ενδιαφέρει η «τέχνη για την τέχνη», και θεωρώ ότι μερικά από τα πιο συναρπαστικά και γόνιμα για τη σκέψη έργα τέχνης, αναφέρονται στην κοινωνικοπολιτική σφαίρα». Άγνωστο πάντως, αν παρόμοιο θα είναι το περιεχόμενο της έκθεσης «Elefsina Mon Amour» – σε παράφραση του τίτλου «Χιροσίμα αγάπη μου»- που ετοιμάζει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού «Ελευσίνα -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».
Μένει να αποδειχθεί αν όλα αυτά μπορεί να βρουν ισχύ και στο ΕΜΣΤ. Κι αυτό γιατί εκεί η κυρία Κατερίνα Γρέγου θα έχει να αντιμετωπίσει μία δεδομένη κατάσταση, συλλογές ήδη διαμορφωμένες, έργα που έχουν ήδη λάβει τη θέση τους στον χώρο. Ένα μουσείο έτοιμο δηλαδή, που επιπλέον, αφενός κουβαλάει μια δύσκολη προϊστορία και αφετέρου, κοινό και καλλιτέχνες έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτό.