25 Νοεμβρίου 2021 – 14 Δεκέμβρίου 2021 H Keren Goldenstein ο Adi Levi και η έκθεση «Για ένα αδειανό πουκάμισο» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Σήμερα 25 Νοεμβρίου Διεθνής Ημέρα για για την Εξάέιψη της Βίας Κατά των Γυναικών η έκθεση που εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης «Για ένα αδειανό πουκάμισο» είναι μια κραυγή για κάθε δολοφονημένη γυναίκα, που δεν είναι πια εδώ. Μια σιωπηλή διαμαρτυρία για όλα τα θύματα που δολοφονήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες.
Τα έργα της έκθεσης είναι τα ρούχα των δολοφονημένων γυναικών. Τα ρούχα της Δάφνα, της Ανάτ, της Φατμά, της Λιμόρ, της Ίρις και της δικής μας Ελένη Τοπαλούδη είναι κρεμασμένα και αδειανά. Τα ενδύματα αφηγούνται τις ιστορίες 12 δολοφονημένων γυναικών. Είναι σιωπηλές μαρτυρίες γυναικών που είχαν όνειρα, φιλοδοξίες, ελπίδες που τουν στέρησαν με το πιο βίαιο τρόπο. Γυναίκες από διαφορετικό υπόβαθρο που μοιράζονται το ίδιο τραγικό τέλος.
ΟAdi Levi και ηKeren Goldenstein οι ισδραηλινοί επιμελητές της έκθεσης λένε:
Adi Levi: «Δεν υπάρχει αίμα, δεν υπάρχουν δάκρυα. Ησυχία. Καθαρά ρούχα. Κάτι φαινομικά σύνηθες, αλλά ακριβώς αυτό, δημιουργεί συναισθήματα απουσίας, τρόμου, λύπης, ότι κάτι σημαντικό λείπει, έχει χαθεί και δεν θα επιστρέψει. ‘Όλα αυτά τα άδεια ρούχα είναι σαν ένα δάσος φαντασμάτων. Η έκθεση σου επιτρέπει να δημιουργήσεις το συναίσθημα και αυτή πιστεύω είναι και η δυναμική της».
Keren Goldenstein: «Το πρώτο ένδυμα που είχα πάρει όταν ξεκίνησα το πρότζεκτ ήταν μιας κοπέλας που είχε δολοφονηθεί στα 19 της. Τ όνομα της Σαλάκ. Όταν η οικογένειά της μου έδωσε το ένδυμά της, το άφησα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μου, στο οποίο δεν μπορούσα να μπω για δύο εβδομάδες. Ήταν πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ».
Οι γυναικοκτονίες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με αύξηση κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας. Ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί καθολικά από την κοινωνία και την παγκόσμια κοινότητα.