“Με τον φόβο του Άλλου” ο Γιάννης Χριστάκος στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2021 θα παραμείνει ανοιχτή στην αίθουσα τέχνης Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, η ατομική έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου με τίτλο «Με τον φόβο του Άλλου»

Ο Γιάννης Χρηστάκος καταπιάνεται με την προσφιλή του θεματική, αυτήν της οπτικής γλώσσας του χάρτη και των φαντασιακών αποδόσεων αυτού και παροσιάζει την καινούργια του δουλειά.

Ο ίδιος δηλώνει για το έργο του: «Πρόθεσή μου είναι να μην αναπαράγω ανατομικά σχέδια γεωγραφίας, αλλά, μέσω του επανασχεδιασμού του χάρτη, το εικονικό έργο σταδιακά να μεταπλαστεί σε μένα σύνθετο σχήμα τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην φόρμα του. Επιπλέον, στη δουλειά μου, όλο αυτό το διάστημα, προσπαθώ να εξελίξω τις υφολογικές και πλαστικές αναφορές της χαρτογραφίας, εμπλουτίζοντας και ενσωματώνοντας παράλληλα αφηγηματικά και μορφικά στοιχεία, εξωγενή προς την πρακτική της Χαρτογράφησης. Τα στοιχεία με τα οποία προσπαθώ να εμπλουτίσω την εικόνα μου συχνά αναφέρονται σε αιμοφόρα αγγεία και αρτηρίες ή νευρικές απολήξεις και νευρώνες, παραπέμποντας στην ουσία στο ανθρώπινο σώμα. Άλλες φορές τα στοιχεία αυτά έχουν αφετηρία διαδρομές, δίκτυα, πολεοδομικούς σχεδιασμούς και αναφέρονται στον αστικό ιστό ή τέλος είναι σχεδιαστικά πλέγματα που προσομοιάζουν ριζώματα και διακλαδώσεις φυτών ή αγκαθιών που έχουν μορφή λουλουδιών και κλαδιών, θυμίζοντας εικόνες από σχολικά φυτολόγια. Ωστόσο, παράλληλα με το υφοπλαστικό αίτημα και την ζωγραφική αρτιότητα, με απασχολεί εξίσου η λειτουργία των έργων μου ως έμμεσων, υποδόριων μεταφορέων των όποιων πολιτικοκοινωνικών ερωτημάτων μου, αναφορών και σκέψεων. Σκέψεων που συναντώ μέσα από τη διαδικασία αναζήτησης του έργου και οι οποίες επιστρέφουν ως επικεφαλίδα στον τίτλο της έκθεσης, «Με το φόβο του Άλου». Ο φόβος του διαφορετικού, του ξένου, του μετανάστη, του μολυσμένου από τον Ιό. Έναν φόβο τον οποίο τελικά έχουμε αποδεχτεί και τραγικά συνηθίσει ως κοινωνία.»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s