
Gianna in Artland

Τζόρτζια Ο’ Κιφ

Η Τζόρτζια Ο Κιφ, γεννήθηκε το 1887 στο Ουισκόνσιν της Αμερικής και διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αμερικάνικου μοντερνισμού και συνέδεσε την τέχνη στην Αμερική με τα ευρωπαϊκά avante garde κινήματα των αρχών του εικοστού αιώνα. Είναι γνωστή για τα τοπία της και τους πίνακες λουλουδιών της ερήμου.
Σπούδασε ζωγραφική στο Ίδρυμα Τέχνης του Σικάγου και στο Art Students League της Νέας Υόρκης. Το 1914 άρχισε να διδάσκει σε δημόσια σχολεία στο Amarillo του Τέξας και το 1916 ξεκίνησε να διδάσκει στο κολέγιο Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας. Ένας φίλος της έδειξε κάποια σχέδια της στον φωτογράφο και γκαλερίστα Alfred Stieglitz ο οποίος εντυπωσιασμένος από τα σχέδια, άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την Ο’Κιφ για να διοργανώσει έκθεση των έργων της και τελικά εκείνη του επέτρεψε να εκθέσει μερικά. Το 1916 ο Στίγκλιτς φρόντισε για την μετακόμιση της Τζόρτζια Ο’ Κιφ στη Νέα Υόρκη και της εξασφάλισε ένα σπίτι. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ο΄Κιφ και ο Στίγκλιτς ερωτεύτηκαν, πράγμα που οδήγησε τον τελευταίο στο διαζύγιο. Το 1924 η Ο΄Κιφ και οΣτίγκλιτς παντρεύτηκαν.
Κατά την διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη δημιούργησε πολλά έργα ζωγραφικής, μεταξύ αυτών και εικόνες από κτήρια της Νέας Υόρκης. Με τις διασυνδέσεις του Στίγκλιτς στην καλλιτεχνική κοινότητα της Νέας Υόρκης, το έργο της έγινε ιδιαιτέρως γνωστό. Ωστόσο η ίδια κουράστηκε από την ζωή στην Νέα Υόρκη και άρχισε να περνά όλο και περισσότερο χρόνο στη Δύση γιατί χρειάζονταν την μοναξιά που χρειάζονταν για να αφοσιωθεί στην τέχνη της. Πέρασε πολλά χρόνια στο Τάος του Νέου Μεξικού και από το 1946, την χρονιά που πέθανε ο Στίγκλιτς, μετακόμισε μόνιμα εκεί. Πέθανε στις 6 Μαρτίου 1986 και η τέφρα της σκορπίστηκε στο άγονο τοπίο της άγριας Δύσης όπως είχε ζητήσει.

Η γυναίκα που επαναπροσδιόρισε την αμερικανική τέχνη και έγινε είδωλο με τα έργα της τιμάται με ένα μουσείο στη Σάντα Φε, που είναι από τα λίγα αφιερωμένα αποκλειστικά σε γυναίκες καλλιτέχνιδες. Έγινε γνωστή για τα λουλούδια της, που με τα χαρακτηριστικά τονισμένα περιγράμματα, δημιουργούν μια δυναμική αφηρημένη εικόνα και συχνά ερμηνεύονται σαν σύμβολα γιόνι, που στα σανσκριτικά σημαίνει γυναικεία γεννητικά όργανα, αλλά η ευρύτερη σημασία της λέξης δηλώνει τη δημιουργικότητα και αποδίδεται σαν τη θεά Σάκτι, τη δημιουργική δύναμη που γεννά τον κόσμο των φαινομένων. Η ίδια έλεγε ότι πρόθεσή της ήταν απλώς να ζωγραφίσει την υπέρτατη ομορφιά του λουλουδιού και αυτέ οι αναλύσεις, ότι έκρυβε εικόνες γεννητικών οργάνων στην τέχνη της, ήταν λάθος. Σχολίαζε ότι οι άνθρωποι έβλεπαν αυτό που ήθελαν να δουν.
