Πέγκι Γκούγκενχαϊμ

Gianna in Artland

Πέγκι  Γκούγκενχαϊμ

Εθισμένη στην τέχνη

Γεννημένη  το 1898 σε γνωστή, πλούσια και ισχυρή οικογένεια, η Πέγκι Γκούγκενχαϊμ κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της σύγχρονης ευρωπαϊκής και αμερικανικής τέχνης. Στηριζόμενη σε συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου του ντανταϊστή Μαρσέλ Ντυσάν, του αναρχικού ποιητή και κριτικού Χέρμπερτ Ριντ, συγκέντρωσε γρήγορα ζωγραφικούς πίνακες από τους πιο πρωτοποριακούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πάθος της για συλλογή έργων τέχνης συνεχίστηκε στις Η.Π.Α. όταν έδωσε την ευκαιρία στους εκκολαπτόμενους αφηρημένους εξπρεσιονιστές να εκθέσουν έργα τους στην γκαλερί της “The Art of This Century” μαζί με τους Ευρωπαίους πρόδρομους τους. Η γκαλερί της ήταν μοναδική για τις καινοτόμες εκθέσεις που φιλοξενούσε. Έγινε ένα είδος εργαστηρίου όχι μόνο για τη νέα, πρωτοποριακή τέχνη αλλά και για το πως ο θεατής αλληλεπιδρούσε με τα έργα τέχνης δημιουργώντας σχέσεις μαζί τους.

Το 1949 εγκαταστάθηκε στη Βενετία, όπου έζησε και παρουσίασε τη συλλογή της για το υπόλοιπο  της ζωής της. Η συλλογή Πέγκι Γκούγκενχαϊμ είναι ένα μουσείο τέχνης που φιλοξενεί 326 έργα τέχνης μυθικής αξίας στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας. Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης.