Μπία Ντάβου

Gianna in Artland

Mπία Ντάβου

Γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα. Υπήρξε ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες που κατάφερε να μιλήσει με τα δικά του λόγια και όχι με δανεικά, προκειμένου να αγγίξει την πρωτοπορία.

Το έργο της, όπως συμβαίνει πάντα με την πρωτοπορία, το αληθινά διαφορετικό ίσως να ξένισε την εποχή που το πρωτοπαρουσίασε.

Όσο και εάν ακούγεται παρατραβηγμένο, εάν υπήρχε ένας καλλιτέχνης η δουλειά του οποίου  θα μπορούσε να σταθεί ανάμεσα σε άλλα ιερά τέρατα της ύστερης μοντερνικότητας, δεν θα μπορούσα να είναι άλλη από την Μπία Ντάβου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ή Μπία Ντάβου υιοθέτησε μια σειριακή μεθοδολογία ως την κεντρική αρχή της πρακτικής της.

«Είμαι μόνο ζωγράφος και ψάχνω να βρω πράγματα μέσα στην ζωγραφική. Μαζί με τον Παντελή Ξαγοράρη (σύζυγός της) που τότε έκανε ζωγραφική με κομπιούτερ παρακολούθησα, λοιπόν, ένα σεμινάριο για ένα χρόνο πάνω στην πληροφορική. Αυτή η έρευνα εμένα με ενδιέφερε τελείως μαγικά, μυθικά, δίχως να έχω σχέση με τα μαθηματικά, και πιθανόν γι’ αυτό και δεν κατάλαβα τίποτα άλλο σχεδόν απ’ τα διαγράμματα, την προετοιμασία δηλαδή της σκέψης που προηγείται του προγράμματος ενός κομπιούτερ».

Ανέπτυξε ένα μοναδικό σύνολο έργων στο οποίο συνδυάζονται η κυβερνητική, τα μαθηματικά, οι Ομηρικοί μύθοι με τα ταξίδια του Οδυσσέα και το πέπλο της Πηνελόπης, η ποίηση αλλά και η προσωπική τραγωδία.

«Αρχικά έκανα τις σειραϊκές Δομές με τελείες και κουκίδες  και παρουσίασα αυτά τα έργα, σε μεγάλα τελάρα. Συνειδητοποίησα από εκεί ότι αν αντικαθιστούσα τους αριθμούς με οποιαδήποτε άλλα στοιχεία θα μπορούσα να χτίσω σειραϊκές δομές με τούβλα, πέτρες, μαξιλάρια, λέξεις κ.ά. πράγμα το οποίο και έκανα. Χρησιμοποίησα λοιπόν και τους στοίχους της Οδύσσειας και από κει οδηγήθηκα  στο ταξίδι του Οδυσσέα, έργο χώρου, χρησιμοποιώντας πανιά σαν ιστία γιατί οι σειραϊκές δομές σχηματίζουν πάντα, οπτικά, τρίγωνα. Από τότε, δηλαδή από το ’80 μέχρι σήμερα, όλη μου η δουλεία έχει να κάνει με ταξίδια και ιστία. Στην αρχή ήταν λευκά, μετά έγιναν μαύρα, μετά πολύχρωμα με πολύ ζωγραφική πάνω, τα οποία χρησιμοποιούσα για να κάνω περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις στο χώρο».