Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Gianna in Artland

Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα και μια ανατρεπτική καλλιτέχνιδα που ήδη από τη δεκαετία του ΄70 έχει ξεχωρίσει στον χώρο της σύγχρονης τέχνης για την ιδιαίτερη παρουσία της. Xρησιμοποιεί  στοιχεία από τις παραστατικές τέχνες, τα εικαστικά, τη φωτογραφία και τα νέα μέσα.

Γεννήθηκε το 1946. Από νεαρή ηλικία δεν δίστασε να κάνει τολμηρές, ριζοσπαστικές εμφανίσεις που έμειναν στην ιστορία  της σύγχρονης τέχνης. «Η τέχνη πρέπει να ενοχλεί, η τέχνη πρέπει να βλέπει μπροστά και να θέτει ερωτήματα», είχε πει η ίδια χαρακτηριστικά.

Μεγάλωσε στο Βελιγράδι. Η άσκηση κρατικής βίας στην κομμουνιστική πρώην Γιουγκοσλαβία του Τίτο επηρέασε έντονα το έργο της Αμπράμοβιτς. Χαρακτηριστική η φωτογραφία αυτή από μια performance του 1974.

Μια σημαντική περίοδος στην καλλιτεχνική ζωή της Αμπράμοβιτς ξεκίνησε με τη συνεργασία της με τον Φρανκ Ούβε Λαϊζίπεν (Ουλαϊ) στα μέσα της δεκαετίας του 70. Υπήρξαν ζευγάρι και στη ζωή με τον Λαϊζίπεν. Όταν όμως χώρισαν στην πραγματική τους ζωή δεν κατάφεραν να συνεχίσουν να συνεργάζονται και ως καλλιτέχνες. Οι διαφορετικοί δρόμοι τους και στην τέχνη ήταν αναπόφευκτοι.

Μετά την μακροχρόνια συνεργασία της με τον Ουλαϊ συνέχισε να δημιουργεί δυναμικά έργα και να πρωτοπορεί. Το 1997 στη Μπιενάλε της Βενετίας παρουσίασε αυτό το έργο εμπνευσμένο από τους πολέμους στα Βαλκάνια μετά την πτώση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το 2000 μετακόμισε μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Εκεί άρχισε μια νέα φάση στην καλλιτεχνική της πορεία. Πειραματίστηκε με το θέατρο και ήρθε σε επαφή με νέα εικαστικά ρεύματα και άλλους καλλιτέχνες. «Το σπίτι με θέα στον ωκεανό» είναι μια performance που κρατά δώδεκα μέρες!