Κρις Ντέρκον

Gianna in Artland

Κρις Ντέρκον

O monsieur le President του Γκραν Παλαί

Ο βελγικής καταγωγής Κρις Ντέρκον είναι ιστορικός τέχνης, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, και καλλιτεχνικός παραγωγός. Έχει επίσης διατελέσει μεταξύ άλλων διευθυντής της Τέιτ Μόντερν και τώρα είναι προέδρος της Ένωσης Εθνικών Μουσείων – Γκραν Παλαί.

Ως Διευθυντής της Τέιτ Μόντερν συνέβαλε σημαντικά στο «άνοιγμα» της σε διεθνή προγράμματα, στις παραστατικές τέχνες και στον κινηματογράφο, προσελκύοντας ευρύτερα κοινά. Κατά την διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκε η επέκταση του κτιρίου και το άνοιγμα των Δεξαμενών ως μόνιμος χώρος για τις live παραστάσεις.

Ο Ντέρκον μιλάει συνέχεια για το μέλλον αλλά δίνει πρωταρχική έμφαση στις δυνατότητες που θα προσφέρει στο μουσείο στο μουσείο του αύριο η τεχνολογία, δεν οραματίζεται έναν εικονικό κόσμο τέχνης όπου θα απολαμβάνουμε την τέχνη μας καλωδιωμένοι.

 «Αποτελεί παράδοξο αλλά όση περισσότερη παρουσία έχουμε ως μουσείο online, για παράδειγμα μέσα από ψηφιακές εκθέσεις που διοργανώνουμε, τόση μεγαλύτερη επιτυχία έχουμε όσον αφορά την επισκεψιμότητα. Το πιο σημαντικό σε ότι κάνεις είναι να δίνεις στο κοινό σου  την ευκαιρία να παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Το μουσείο είναι από τους ελάχιστους χώρους όπου μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Μπορείς να δεις τέχνη, να συνδιαλλαγείς μαζί της, μπορείς να μείνεις όσο χρόνο θέλεις και να περιδιαβείς τις αίθουσες του με όποιον τρόπο επιθυμείς. Μπορείς να πας ραντεβού, να συναντήσεις τους φίλους σου για καφέ, να έχεις μια κανονική κοινωνική ζωή μέσα σε αυτό».