Καπνεργοστάσιο

Gianna in Artland

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Λένορμαν 218

Νέο χώρος πολιτισμού της Βουλής των Ελλήνων και του οργανισμού ΝΕΟΝ

Ο νέος σύγχρονος χώρος πολιτισμού της Αθήνας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Ο νέος πολιτιστικός χώρος επιφάνειας 6.500 τ.μ. που μεταμορφώθηκε με χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ, θα αποτελέσει ένα ανοιχτό σε όλους κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών. Εγκαινιάζεται με τη διεθνούς εμβέλειας έκθεση σύγχρονης τέχνης Portals / Πύλη, με τη συμμετοχή 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας ΝΕΟΝ, και της Madeleine Grynstejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago. Σύμφωνα με την ίδια «Για το 2021, στη συνεργασία μας με τη Βουλή των Ελλήνων, οραματιστήκαμε για το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο έναν μη – ιεραρχικό χώρο, ένα χώρο συμβίωσης, όπου οι κοινωνικές και πολιτικές στρατηγικές αναθεωρούνται και αναδιαρθρώνονται. Μέσα από την αναμόρφωσή του, κρατάμε ζωντανές τις μνήμες της ιστορίας του κτιρίου και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο γι’ αυτό, ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού που θα είναι ανοιχτό σε όλους».

Η έκθεση αναπτύσσεται σε όλους τους αναμορφωμένους χώρους του κτιρίου, στο αίθριο, στις αίθουσες και τα πατάρια, στα λουτρά, και το παλιό τελωνείο, στο περιβάλλοντα χώρο, στην στέγη-πρόσοψη του κτηρίου και στον Λόφο Κολωνού. Τον Δεκέμβριο ενεργοποιείται και το υπόγειο του κτηρίου, με την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου Sisyphus/Trans/Form.