Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Gianna in Artland

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα ιδρύθηκε το 1988 και στεγάζεται στους χώρους ενός παλιού εργοστασίου της Αρματολών και Κλεφτών 48 στη περιοχή  του Λυκαβηττού. Πήρε τη σημερινή του μορφή μετά την ανακαίνιση του 2003.

Από την αρχή το κέντρο είχε σαν στόχο την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, τόσο  στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Επίσης έκανε γνωστούς στο ελληνικό κοινό σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς που δρούσαν στο εξωτερικό (Αντωνάκος, Δανιήλ, Δάφνης, Κουλεντιανός, Μολφέσης, Στάμος, κ.ά.).

Με την επαναλειτουργία του στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, το κέντρο διαθέτει δύο εκθεσιακούς χώρους, στο ισόγειο και στον  πρώτο όροφο και ένα art shop με βιβλία και αντικείμενα τέχνης.

Στη δεύτερη αυτή περίοδο, από το 2003 ως σήμερα, το ΚΣΤΙΤ επικεντρώνεται στην προβολή νέων καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων. Με την διοργάνωση μικτών ομαδικών εκθέσεων με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, επιδιώκεται η προώθηση του διαλόγου μεταξύ της εγχώριας και της διεθνούς εικαστικής παραγωγής. Παράλληλα παρουσιάζονται, σε συνεργασία με τους φορείς  του εξωτερικού, εκθέσεις που δείχνουν τις σύγχρονες εικαστικές τάσεις εκτός Ελλάδας (σε Δανία, Γερμανία, Αμερική, Ολλανδία, κ.α.). Προωθείται επίσης η επιμελητική  δραστηριότητα, με μια ανοικτή πολιτική στην οργάνωση εκθέσεων από Έλληνες και ξένους επιμελητές, ενώ κατά διαστήματα το Κέντρο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και περφόρμανς.