
Gianna in Artland

ΕΜΣΤ
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Ως ιδρυτική Διευθύντρια του ανέλαβε η Άννα Καφέτση, Διδάκτωρ Αισθητικής-Ιστορίας Τέχνης. Μόνιμη στέγη του είναι το πρώην εργοστάσιο Φιξ, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Από το 2003 μέχρι το 2008, το ΕΜΣΤ παρουσίασε εκθέσεις και δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ΑΣΚΤ και σε δημόσιους χώρους, ενώ από το 2008 έως το 2015, φιλοξενήθηκε σε τμήμα του κτηρίου Ωδείου Αθηνών. Τον Μάιο του 12015, εγκαταστάθηκε στη μόνιμη στέγη του, όπου από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2019, λειτούργησε στους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων. Τον Φεβρουάριο του 2020, το ΕΜΣΤ άνοιξε για το κοινό σε πλήρη λειτουργία.
Το κτήριο του ΕΜΣΤ αποτελεί τοπόσημο για την Αθήνα, καθώς είναι το παλιό εργοστάσιο του ΦΙΞ, ένα βιομηχανικό κτήριο που ανεγέρθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και έκτοτε χαρακτήρισε όλη την περιοχή. Το 1961, ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζανέτος , που είχε αναλάβει την ανάπλαση του δημιούργησε ένα κτήριο πραγματικά εξαιρετικό. Σήμερα το τετραώροφο κτήριο είναι ο «ναός της σύγχρονης τέχνης» για τη σύγχρονη Ελλάδα. Το φως που μπαίνει άπλετο από τη γυάλινη πρόσοψη, η οροφή με θέα τον Λυκαβητό και την Ακρόπολη, οι ευρύχωρες αίθουσες γεμάτες από μοντέρνα τέχνη δηλώνουν πως το ΕΜΣΤ μπορεί να γίνει ένα σημείο συνάντησης πνεύματος, τέχνης και πολιτισμού.

Η μόνιμη έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αριθμεί αυτή τη στιγμή 171 έργα, Ελλήνων και ξένων δημιουργών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης-Διεκδικήσεις-Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια, διελεύσεις και Ετεροτυπίες- Μυθολογίες του οικείου-Νέες προοπτικές. Στον δεύτερο, τον τρίτο και τον τέταρτο όροφο του μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σε έργα ζωγραφική, γλυπτικής, δημιουργίες με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, που αξιοποιούν όλα τα υλικά και μαγεύουν το κοινό. Η συλλογή του ΕΜΣΤ αριθμεί συνολικά 1.300 έργα, στον τομέα Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων έργων, στον τομέα Φωτογραφίας και Νέων Μέσων και στον τομέα Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδίου.
