Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Gianna in Artland

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Ο ιδρυτής του οργανισμού ΝΕΟΝ

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957.Είναι επιχειρηματίας και μέλος του δ.σ. της  DAMMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΧΩΝ Α.Ε. εταιρείας επενδυτικών συμμετοχών και διαχείρισης κεφαλαίων. Είναι συλλέκτης σύγχρονης τέχνης Συλλογή (1994) και ιδρυτής του οργανισμού ΝΕΟΝ (2013). Τα τελευταία χρόνια, έχει ενσαρκώσει με τον πιο ουσιαστικό και χαμηλόφωνο τρόπο την έννοια του χορηγού, υποστηρίζοντας- μέσω του οργανισμού-μεγάλης κλίμακας έργα. Όταν ο επιχειρηματίας και συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος ίδρυσε τον Οργανισμό ΝΕΟΝ το 2013, λίγοι πίστεψαν ότι θα κατάφερνε να κερδίσει το δύσκολο στοίχημα. Δεν ήταν μονάχα ότι φιλοδοξούσε να φέρει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην εμβέλεια του απλού πολίτη, είθελε παράλληλα να ανοίξει την κλειδαμπαρωμένη πόρτα του κράτους στις συνέργειες δημοσίου- ιδιωτικού τομέα στο πεδίο πολιτισμού. Έπειτα από πολλά επιτυχημένα εγχειρήματα σε χώρους όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών αλλά και περιοχές αρχαιολογικής σημασίας σαν την Ρωμαϊκή Αγορά τη Δήλο ήρθε και η αναβάθμιση του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου στην Λένορμαν προκειμένου να λειτουργεί μέρος του πρώην εργοστασίου και σαν παγκόσμιος χώρος Πολιτισμού, με δωρεά 1 εκατομμυρίου ευρώ του ΝΕΟΝ.

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος «Ο ΝΕΟΝ, από την ίδρυσή του , φιλοδοξεί να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στον πολίτη, να συνδέσει την καθημερινότητα με την πόλη και τον δημόσιο χώρο, με ανατρεπτικό τρόπο. Στα οκτώ χρόνια δράσης, έχουμε παρουσιάσει 28 εκθέσεις σε 25 διαφορετγικούς χώρους σε συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για το 2021, την επέτειο του αγώνα μας για την ανεξαρτησία, τον καθορισμό της ταυτότητάς μας ως έθνος και την δημιουργία ελληνικού κράτους, συνεργαζόμαστε με τη Βουλή των Ελλήνων, το κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Ανακαινίζουμε 6.500 τ.μ. στο ιστορικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου και παραδίδουμε στην πόλη έναν νέο πολιτιστικό χώρο που ελπίζουμε ότι θα γίνει τόπος συνάντησης, αφύπνισης και προβληματισμού για όλη τη χρονιά, φιλοξενώντας την έκθεση Portals/Πύλη».

Το ίδρυμα  με τη δραστήρια επικεφαλής Ελίνα Κουντούρη και μια πλειάδα διαλεκτών συνεργατών, έχει φέρει έναν νέο αέρα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ο ΝΕΟΝ στηρίζει έναν ολόκληρο κόσμο που εργάζεται γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, δίνει υποτροφίες σε φιλόδοξους καλλιτέχνες, απασχολεί οραματιστές ανθρώπους που προσφέρουν τα πάντα, πραγματοποιεί προγράμματα που εμπνέουν την πολιτισμική δημιουργικότητα στα παιδιά.