Δάκης Ιωάννου

Gianna in Artland

Δάκης Ιωάννου

Ο ιδρυτής του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ

Ο Δάκης Ιωάννου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου και είναι επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης, και ιδρυτής του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Η συλλογή του περιλαμβάνει έργα διεθνών δημιουργών που δραστηριοποιούνται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κινούνται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης τέχνης, από τις pop εφαρμογές ως την εννοιολογική τέχνη και τον μινιμαλισμό, επιδιώκοντας κυρίως να χαρτογραφήσει το πρόσωπο του 210υ αιώνα και να καταδείξει ότι εντυπωσιακότερο παρουσιάζει η εικαστική σκηνή της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου ή του Βερολίνου.

Παράλληλα με το «χτίσιμο» της συλλογής του ο Ιωάννου δημιούργησε επίσης το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στην Ελλάδα. Επί σειρά ετών, διοργανώνει εκθέσεις στο πολιτιστικό κέντρο της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά το 1998 εγκαινίασε το πρώτο μόνιμο χώρο στου ΔΕΣΤΕ σε ένα πρώην εργοστάσιο χαρτιού στο Ν. Ψυχικό και αργότερα επεκτάθηκε σε άλλο κτίριο. Το 2008, ο Δήμος Ύδρας παραχώρησε στο ΔΕΣΤΕ τον χώρο του παλαιού σφαγείου – μια ασυνήθιστη επιλογή για τον τόπο που παρουσιάζει τη σύγχρονη τέχνη.

Ο Δάκης Ιωάννου ξεκίνησε από νωρίς τη συλλογή έργων τέχνης, αν και όπως έχει δηλώσει, ποτέ δεν ήθελε μια συλλογή για να την βλέπει ο ίδιος. Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής βρίσκεται στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ.