Γκέρχαρντ Ρίχτερ

Γκέρχαρντ Ρίχτερ

Ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ γεννήθηκε στη Δρέσδη το 1932. Το 1961, λίγο πριν χτιστεί το τείχος του Βερολίνου, διέφυγε από την Ανατολική Γερμανία και εγκαταστάθηκε στο Ντίσελντορφ όπου σπούδασε και αργότερα δίδαξε, από το 1971 μέχρι το 1994, στην περίφημη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πόλης. Σήμερα ζει στην Κολωνία όπου έχει τα δύο ατελιέ του. Ο Ρίχτερ έχει εκθέσει στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου και έχει βραβευθεί πολλές φορές.

Ο Ρίχτερ θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός και όχι μόνο ζωγράφος. Δεν είναι ένας καλλιτέχνης, αλλά πολλοί μαζί ταυτόχρονα. Τα έργα του δεν έχουν εμφανή συνέχεια. Πειραματίζεται διαρκώς με νέα υλικά και τεχνικές και μεγαλουργεί σε ότι κάνει. Επηρεασμένος από κλασικούς όπως ο Τιτσιάνο και ο Βερμέερ αλλά και τα κινήματα της αμερικανικής  ποπ αρτ, της οπ αρτ και του μινιμαλισμού – θεωρείται ο μεγαλύτερος ευρωπαίος εκπρόσωπός τους- ο Ρίχτερ περνάει με μεγάλη ευκολία από την ποπ αρτ στην αφηρημένη ζωγραφική για να αποτυπώσει σε καμβάδες μεγάλων  διαστάσεων αφρισμένους καταρράκτες χρωμάτων που ανακατεύονται υμνώντας την επιμελημένη «τυχαιότητα». 

Ακόμα, ζωγραφίζει νεκρές φύσεις, πορτρέτα της οικογένειάς του, την κόρη του Μπέτι που απεικονίζεται σε δύο εξαιρετικούς φωτο-ρεαλιστικούς πίνακες.

Είναι τελειομανής, λιγομίλητος και  αποφεύγει τις συνεντεύξεις. «Μου αρέσει ότι δεν έχει στυλ: τα λεξικά, οι φωτογραφίες, εγώ και οι πίνακές μου» είχε πει κάποτε. Πράγματι και ο ίδιος δεν έχει ένα στυλ αλλά πολλά διαφορετικά. Και αυτό για το οποίο διακρίνεται και εντυπωσιάζει είναι το θολό γκρίζο, που αποτυπώνεται σε μια σειρά πινάκων του, εικόνες φλουταρισμένες και μυστηριώδεις.