Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή

Gianna in Artland

Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή

Η συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή είναι από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή, αν και περιβάλλονταν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 από διακεκριμένους ιστορικούς και επαγγελματίες της τέχνης, επέλεξαν τα συγκεκριμένα  έργα με μοναδικό γνώμονα τις προσωπικές προτιμήσεις τους. Σχεδόν επί πενήντα χρόνια έχτιζαν τη συλλογή τους με φροντίδα, υπομονή και αφοσίωση, με απώτερη βλέψη, κάποια μέρα, να εκτεθεί στο μουσείο που είχαν κατά νου.

Αν και πολίτες του κόσμου, το ζευγάρι αποφασίζει να δημιουργήσει και να προσφέρει στην πατρίδα του. Το 1979 ιδρύουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου, αρχικά για να στεγαστεί η συλλογή που άφησε στη γενέτειρά του ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος ενώ το 1986 το μουσείο επεκτείνεται για να φιλοξενήσει διεθνείς εκθέσεις – η νέα πτέρυγα εγκαινιάστηκε με έκθεση του Μπρεσόν- και έργα της συλλογής τους.

Το ζευγάρι οραματιζόταν τη δημιουργία ενός δεύτερου μουσείου στο κέντρο της Αθήνας που θα στεγάσει το σύνολο της συλλογής του. Για διάφορους λόγους ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή δεν ευτύχησαν να δουν το όραμά τους να πραγματοποιείται πριν κλείσει ο κύκλος της δικής τους ζωής.

Ο κύκλος που κλείνει μέσα του με αφαιρετικό τρόπο τα γράμματα «Β» και «Ε» από τα αρχικά Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή στο νέο λογότυπο του Ιδρύματος Γουλανδρή, μοιάζει επίσης να κλείνει μέσα του την ιστορία του διάσημου ζευγαριού που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον χώρο της τέχνης.