Αλέξανδρος Ιόλας

Gianna in Artland

Αλέξανδρος Ιόλας

Ο μαικήνας της τέχνης

«Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι το να γνωρίζεις μεγάλους ανθρώπους» είχε πει ο ίδιος ο Ιόλας σε μια παλιά συνέντευξη του. «Είτε σε χρήμα, είτε σε μυαλό ή σε χαρακτήρα ή στο ήθος ή στη τρέλα ή σε οτιδήποτε. Αυτούς τους μεγάλους φαίνεται ότι εκείνος αναζητούσε σε ολόκληρη τη ζωή του και στάθηκε τυχερός, αφού μπόρεσε να αφιερώσει τη ζωή του στο μοναδικό πράγμα που τον συγκινούσε αληθινά και τον συνέπαιρνε. Στην αναζήτηση και στην ανάδειξη της σπουδαίας, της αιώνιας Τέχνης.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας βρέθηκε στην Αθήνα από την Αίγυπτο με μία συστατική επιστολή του Καβάφη στην τσέπη και αμέσως γνωρίστηκε με σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Σικελιανός, ο Μητρόπουλος και ο Παλαμάς. Στη συνέχεια έφυγε για το εξωτερικό όπου έγινε κορυφαίος χορευτής, αλλά εγκατέλειψε το μπαλέτο.

Όταν ανακάλυψε ένα έργο του άγνωστου τότε Ντε Κίρικο, αποφάσισε να γίνει έμπορος τέχνης. Έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα που θα τον έφερνε παγκοσμίως στην κορυφή της τέχνης. Μέσα σε λίγα χρόνια άνοιξε πέντε γκαλερί σε όλες τις γωνιές του κόσμου, που έγιναν γνωστές και συγκέντρωναν την αφρόκρεμα του καλλιτεχνικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Είναι αυτός που πίστεψε και υποστήριξε με αφοσίωση, σκληρή δουλειά και ενστικτώδες όραμα, ώστε να περάσουν στο καλλιτεχνικό Πάνθεον ο Giorgio De Chirico, o Max Ernst, o Rene Magritte, o Andy Warhol, o Joseph Cornell,  και πολλοί άλλοι διεθνείς κα Έλληνες καλλιτέχνες.

Είχε μακροχρόνιες σχέσεις με τους καλλιτέχνες του -φιλικές και επαγγελματικές- και χωνόταν στις ζωές τους. Είχε άποψη και επηρέαζε τον τρόπο που δούλευαν. Η εκκεντρική του προσωπικότητα ήταν το ίδιο ιδιαίτερη με την τέχνη που προωθούσε, η παρουσία του ήταν αξέχαστη στην σκηνή της Νέας Υόρκης.

Προσπαθούσε να γνωρίσει στον διεθνή «κόσμο του» τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Αλέξη Ακριθάκη, αλλά και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Τότε  και αργότερα (μέσα από την γκαλερί που έστησε μαζί με τον Τάσο Ζουμπουλάκη στην οδό Κριεζώτου) εστίασε και στον Κώστα Τσόκλη, τον Αλέκο Φασιανό, αλλά κυρίως στον αγαπημένο του γλύπτη Τάκι, με τα ηχητικά γλυπτά του.