Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

Gianna in Artland

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Γενεύη το 1983 από τον Δάκη Ιωάννου. Μέσα από το εκθεσιακό του πρόγραμμα το ΔΕΣΤΕ έχει στόχο να διευρύνει το κοινό της σύγχρονης τέχνης και να διερευνήσει τους δεσμούς μεταξύ σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού. Η ευελιξία του εκθεσιακού προγράμματος του ΔΕΣΤΕ επιτρέπει στο Ίδρυμα να ανταποκρίνεται στα εκάστοτε τρέχοντα θέματα της τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.  

Το 1998 εγκαινίασε το πρώτο μόνιμο χώρο στου ΔΕΣΤΕ σε ένα πρώην εργοστάσιο χάρτου στο Ν. Ψυχικό και  το 2006 εγκαινιάστηκε το κύριο οίκημα του Ιδρύματος στη Ν. Ιωνία. Το νέο κτίριο είναι μεγάλο και εντυπωσιακό. Ένα μόνο μέρος χρησιμοποιείται για περιοδικές εκθέσεις ενώ το υπόλοιπο φιλοξενεί έργα από την Συλλογή του Δάκη Ιωάννου.

Το 2008, ο Δήμος Ύδρας παραχώρησε στο ΔΕΣΤΕ τον χώρο του παλαιού σφαγείου – μια ασυνήθιστη επιλογή για τον τόπο που παρουσιάζει τη σύγχρονη τέχνη. «Ερχόμαστε στην Ύδρα συνέχεια και είδα αυτό το μέρος, που ήταν ερημωμένο και πάνω στην θάλασσα και σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι πολύ καλό εδώ», είπε ο Δάκης Ιωάννου. «Ξεκίνησα με μια συγκεκριμένη ιδέα, να βάλω καλλιτέχνες που βρίσκονται στα μέσα της καριέρας τους, να εκθέσουν σημαντικά έργα τους. Δεν ήταν για τους νεότερους  καλλιτέχνες που πειραματίζονται ή κάτι τέτοιο. Ήταν για ώριμους καλλιτέχνες που κάνουν προσπάθεια να συνδεθούν με την Ύδρα»,

 Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για το σφαγείο είναι ότι η δομή δεν έχει αλλοιωθεί σχεδόν καθόλου. Δεν απέχει πολύ η χρήση του ως χώρου σφαγής ζώων.

Ήδη, από τη σύστασή του το ΔΕΣΤΕ έχει υπάρξει ένα ιδιοσυγκρασιακό ίδρυμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσωπικότητα και την συλλεκτική δραστηριότητα του ιδρυτή και προέδρου του, Δάκη Ιωάννου. Τόσο η βαθιά, προσωπική προσέγγιση του συλλέκτη ως προς τη σύγχρονη τέχνη όσο και η προσωπική του σχέση με τους καλλιτέχνες και επιμελητές, με τους οποίους βρίσκεται σε διαρκή διάλογο και συνεργάζεται συστηματικά, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και του προγράμματος του Ιδρύματος.